2012/02/27

Plágiumvádak

A plágium szó néhány évvel ezelőtt még nem volt része a politikai közbeszédnek. Manapság azonban nemcsak az egyetemek környékén, hanem a parlamentek házatáján is fejek hullanak és életpályák törnek ketté az idézés szabályainak be nem tartása miatt. A felsőoktatásban mindnesetre nagy súlyt fektetünk arra, hogy megtanítsuk a hivatkozások helyes használatára a hallgatókat.
Akik arra hivatottak, hogy ilyen eseteket ítéljenek meg, jellegzetes úton mennek végig: először őszinte felháborodás lesz úrrá mindenkin és az emberek lopást emlegetnek. Ez később átadja a helyét a rezignáltságnak - szélmalom harcnak tűnik itt minden erőfeszítés. Akárcsak a dopping ügyében, amelyet ugyan szintén kriminalizálnak a közvélemény és a hatóságok egyaránt, mégis megállíthatatlanul terjed és ma már, mint ismeretes, a lovak is doppingolnak.
A legpesszimistább hang azonban egy német filozófus szájából hangzott el: Peter Sloterdijk szerint napjainkban mindenki ír, de senki sem olvas. A kutatók pedig kiváltképpen nem. Plágium ügyekre mindazonáltal akkor kerül sor, ha valaki a szakemberek közül mégis olvasásra szánja el magát...

Nincsenek megjegyzések: