2009/10/18

Villanykörték



A lámpaégő gyártók (hárman vannak ilyenek Magyarországon) az utóbbi évtized húsbavágó drágulásai mellett sub rosa (csendben) áttértek egy olyan gyakorlatra, hogy a lámpatestekel, beépített bútorokkal és csillárokkal szállított égőik szándékoltan gagyik. Átmentek a gyári minőségellenőrzésen – ilyen kamunak szánják őket. Égnek néhány napig, majd az eladótéri-bemutatótermi használatra megtervezett élettartamuk lejártával, az otthoni folyamatos üzemben gyorsan elhasználódva újért kiáltanak. A lakosságot azonban reklámkampánnyal vagy más eszközökkel nem készítették fel erre a váltásra. 
Talán nem túlzás, ha rámutatok: a magyar liberális párt mizériáját (és vele egyetemben sokak csalódását a kapitalizmusban) nem utolsó sorban az okozza, hogy ez a piaci magatartás lehetséges.

Ócskapiacokon gyakran látni árusokat, akik kiégett villanykörtét adnak el. Vevő akad rá bőven. Itt nincs megtévesztés, mindkét fél tisztában van vele, mi az adásvétel tárgya, az ár is arányosan alacsony. A kiégett lámpák nem elhanyagolható használati értéke abban áll, hogy hipp-hopp átcserélhetők egy suttyomban kicsavart, üzemelő égő helyére akárhol.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Mélyen tisztelt Tanár úr!
Az ön által leírt problémára szeretnék egy rövid anekdótát lejegyezni önnek. Családunk vasárnapi kikapcsolódása általában, egy budapesti kirándulás keretében zajlik. Ilyenkor vagy az állatkertbe látogatunk el, vagy bevásárlást folytatunk, nézelődünk az IKEA és hasonló üzletláncolatok rengetegében. Időtöltésünk során az otthoni világítási rendszer izzóinak cseréjére szántuk el magunkat, takarékossági szempontok miatt. A halogén típusú körtével felszerelt gardrób szobai szekrényükbe HALOGEN Izzó GU 5.3 MR16 36° villanyégőt választottunk. Mint az utóbb kiderült, mégsem cselekedtünk helyesen, és takarékosan. A megvásárlástól, az égő kiégéséig, nem telt el 48 órás intervallum. Ez köztünk szólva botrányos helyzetnek minősül. A mai magyar társadalom így felkészítést igényel egy reklámkampány keretein belül, amely által felvilágosítást nyer minden polgár a világító berendezések működése terén. Illetve egy szabályozás bevezetését is javasolni szeretném, amit meg is fogok tenni az illetékeseknek, amely a villanykörték égési idejét, és szavatosságát garanciálisan biztosítják. Ugyanis nullum crimen sine lege, nem várhatja egy magyar ember hogy ne próbálja kijátszani a külföldi multik végeláthatatlan rendszere, ha nem szabályozza azok pontos működését, és az általuk kínált termékek minőségét.
Az ön által leírt gondolat mély hatást váltott ki belőlem azáltal, hogy amint a villanykörték minőségének romlásával az ember arra szánja el magát, hogy kicserélje egy jobbra azt az égőt, az emberek is cikáznak a társadalomban jobbra-balra, cserélődnek jobbra-szarabbra.