2006/04/28

Labdajátékok


Még nem írták meg a labda kultúrantropológiáját, pedig az emberiség történetében legalább olyan alapvető és érdekes, mint a kerék feltalálása. Az bizonyos, hogy mindkét találmány a teremtés homályába vész, a kezdetek óta együtt él az emberiséggel, és ne feledjük, hogy a francia forradalom is a labdaházi esküvel vette kezdetét.

Van a szociológiai kérdésfeltevésnek egy szintje, amikor egy lényeges és közismert társadalmi jelenségnek arra az univerzális vonatkozására kérdezünk rá, amely talányos alakváltozásokon keresztül végigkíséri az emberiség történetét. Ilyen munka Könczei György érdekfeszítő vázlata a fogyatékosság legáltalánosabb emberi jellemzőiről. És magam is megpróbálkoztam vele még a nyolcvanas években az önkéntes munka kultúrhistóriája kapcsán.

Mivel a kaucsukgumi természetes alapanyag, labda mindig is volt ? már amennyire az emberi emlékezet képes visszatekinteni. Ez itt egy 3600 éves közép-amerikai labdajáték, ahogyan azt a konkvisztádorok idejében rögzítették és ránk hagyományozták. Európában az első említést Hérodotosznál találjuk, aki a lydiaiaknak tulajdonítja a pattogó játékszer feltalálását.
Ahogyan a küzdősportokban a fogásskála alig változik, a labdasportok (van vagy száz) is igen hasonlóak. Szinte mindben - a vízilabdától az asztaliteniszig - sok a közös technikai művelet, és akinek van labdaérzéke, hamar ráérez a teljes skála főbb elemeire a pörgetéstől a nyesésig.

Nincsenek megjegyzések: