2005/11/05

Felszólalás a TIX konferencián


Egy a civilszervezetek finanszírozásáról rendezett tudományos kamaravitán fogalmazódott meg a minap, hogy az egyik legtöbbet használt fogalom a "forráshiány" kevéssé állja meg a helyét. Ugyanis a világon minden nonprofit szervezet mindenkor forráshiányos. Bármikor készek elfogadni és feladataik jobb ellátására fordítani új pénzforrásokat. A forrráshiány ennyiben zsurnalisztikai fogalom, csakúgy, mint az alulfinanszírozottság.

Valódi és mérhető különbséget inkább úgy tehetünk az adományokra pályázó szervezetek között, hogy a kapacitások kihasználtságát vizsgáljuk. Ekkor világosan beazonosíthatók azok, akik csak síránkoznak (mint mindenki e hazában), illetve akiknek megvannak ugyan a humán erőforrásaik és infrastruktúrájuk az igényesebb feladatvállaláshoz, de nem jutnak hozzá az erőforrásaik teljes kihasználásához szükséges többletfinanszírozáshoz.

Ez utóbbi célcsoport pozitív megkülönböztetésén érdemes kutakodni - amúgy ez volt a tanácskozás célja. Érdemes tehát azon gondolkodni, miképpen lehetne jobban orientálni az adománytevőket, hogy hatékonyabb legyen a ritkás hazai adományforintok allokációja, célrairányítása.

Ugyanezen a megbeszélésen felmerült az is - ugyanezen tudományos célt: azaz egy praktikus jelzőszámot keresve - hogy a "közhasznúság" fogalma kevéssé alkalmas arra, hogy keresett jelzőszámunkkal védjegyet állítsunk ki egyes civilszervezetek számára, míg másokat "elmeszeljünk" a befektetők, akarom mondani az adományozók előtt. Az a szervezet lesz ugyanis közhasznú, amely az állami szociálpolitika által megjelölt célokat követi. A civil értékek azonban inkább akkor juthatnának érvényre, ha az adományforintokért versengők "társadalmi támogatottságát" mérhetnénk meg! Egy erre utaló jelzőszám lehetne az, ha a "védjegykiállítók" azt hasonlítanák össze, vajon hány önkéntese van a pályázónak, vajon hány helyről húz (akármilyen kicsi) támogatást.

Ez a konferencia a készülő TÁRSADALMI IGAZSÁGOSÁGI INDEX megalkotásának módszertani problémáiról szólt. A kutatási beszámoló szerzői Hegyesi Gábor, Talyigás Katalin és Fekete Orsolya. A képen a TIX atyja, Hegyesi Gábor látható.

Nincsenek megjegyzések: