2005/12/27

Egy nagyvállakozó keservei


A gazdasági verseny fontos dolog, ennek legfőbb biztosítéka a tankönyvek szerint a sokszereplős piac. De van más biztosíték is.

Ma délelőtt egy vállalkozó szitkozódott nekem, gyakorlatilag inkább a vállamon zokogta el a bánatát. Építési vállalkozóról van szó, aki megvesz egy ígéretes fekvésű telket, felhúz rá egy társasházat majd értékesítvén a lakásokat továbbáll. Üzleti kapcsolatban állunk, én az ezres nagyságrendben vagyok neki beszállítója, ő pedig milliós nagyságrendben gurigázik. E nagyságrendi különbség miatt őszinte lehet velem: életét nem annyira az uniós vagy hazai versenyszabályok keserítik meg, még kevésbé a versenytársak. Akiktől undorodik, azok a nagyobb nyilvános üzletkötések körül keselyűként szálldosó ügyvédek. E lézengő ritterek nem átallják felkeresni vevőit és sikerdíj fejében felbujtják azokat, mennének perre az építési vállalkozóval, aki nem azt az anyagot építette be a létesítménybe, amely a költségvetésben szerepelt, vagy nem azt a műszaki megoldást alkalmazta, amelyet a kivitelezési tervben beállított.

(image placeholder) Márpedig perelni, akárcsak fogadást kötni, szinte mindenre lehet és aki keres, az talál is. Az építőiparban is, ahol a pillanat kényszerei között sokszor csak alkalmazni lehet a tervező útmutatásait, de egészében követni nem. Például az egészségügynek is megvannak ezek a keselyűi, minden kórházigazgató ismeri őket a tárgyalóteremből. A bíró szakértelmén sok fordul meg az ilyen perekben, ahol azt kell megítélni, mennyire követte egy eljárás az előírásokat, szakmai protokollokat.

Minden gazdasági tevékenységben a profit forrása az, hogy az egyik fél a másik fél kárára jobban meg tudja ítélni, mi mennyit ér. Azt gondolom, ez az érdekvédelmi tevékenység is hozzájárul ahhoz, hogy reális költségviszonyok alakuljanak ki, ezzel pedig segít megállapítani és stabilizálni a mi gyakran tökéletlen piaci viszonyaink között egykönnyen elszálló piaci árakat a gazdaságban.

Nincsenek megjegyzések: