2005/12/01

Versenyhiány


Ma egy mikrovállalkozás - tehát a legkisebb létező forma - nem ússza meg évente 30 ezer forintnyi összeg bankjára költése alatt. No nem az intenziv bankkapcsolatok költségeként, nem hitelbirálatért, folyósításért, rendelkezésre tartásért. Nem a pályázati tanácsadásért, a sajáterő megelőlegezéséért. Pusztán a túléléséért, tehát egy olyan számla vezetéséért, amelyen aztán minden lélegzetvétel további díjakkal terhelt.

Pedig alig van már banktisztviselő - egyre több számlavezetés online történik. Persze plusz költségért, egyelőre szerény költségért. Az egy (megszokásból) túlfoglalkoztatott OTP kivételével a legtöbb bankfiók kong az ürességtől. A postán ezzel szemben , ahol rettenes sorok állnak, ott persze még mindig intéznek bankügyeket...

A bankok digitális migrációja egyelőre semmilyen megtakaritást nem hozott a fogyasztóknak. Ezzel a bankszektor cáfolja az internetes Új Gazdaság legfontosabb ismérvét: a tranzakciós és marginális költségek nulla felé tendálását és az üzleti modellek ingyenesség felé közeledését.
Magyar Versenyhivatal, óh!

Nincsenek megjegyzések: